Vegetariánství, jako životní cesta – deník

Od všežravce a milovníka gastronomie přes: vegana, vegetariána a milovníka gastronomie, k zdravému životního stylu a wellness.

28.6.2014

Rozhodla jsem se, že přestanu jíst maso. Nejdříve to zkusím plně na letní prázdniny. Podle mnoha průzkumů je to zdravější způsob života, který předchází civilizačním nemocem, úpravě váhy, zlepšuje žaludečních potíže, bolesti hlavy a vede k dalším zdravotním výhodám. Určitě to nedělám z náboženského přesvědčení, ale právě kvůli zdravotním dopadům, které by měly být nemalé.

Poslední asi rok nemám chuť na králíka a další běžné druhy masa, takže mne tato zkouška moc netíží. I když musím říct, že jsem nikdy nebyla velký fanoušek masa. Napadá mne jen pár jídel o kterých si myslím, že mi budou chybět, jako tatarák, pho – bez krabího pho by to bylo hotové utrpení – takže jsem se rozhodla, že nevyřadím ryby.

Co mě k tomu vede – nikdy mi moc nechutnalo + poznatky z knížky Jídlo pro Váš mozek, Chvála pomalosti a časopisu Prameny zdraví, kde jsou uváděny výsledky odborných studií ze zahraničních universit a názory různých doktorů.

Jídlo pro Váš mozek jako knížka není propagátorem vegetariánství, je to knížka napsaná pro lidi s cukrovkou, zvýšeným cholesterolem a jinými nemocemi. Kde se doporučuje právě přechod na vegetariánskou stravu, jako vhodná prevence a zároveň doplňková léčba těchto nemocí. Dalším faktorem, který mne ovlivňuje je můj zájem o japonskou a vietnamskou gastronomii, kde se maso zvířat mimo ryb vyskytuje v menšině. A nesouhlas s úrovní porážek a chování se k zvířatům, kterými se máme živit. Jako třeba známý případ slepic zavřených celý život v kovových krabicích, kam se sotva vejdou atd.. příkladů je bohužel mnoho a pěkné nejsou.

Jednou z prvních věcí co jsem udělala po dočtení Jídlo pro Váš mozek, zakoupila deodoranty bez kovů (které se pory dostanou do těla) a netestovány na zvířatech od firmy ALVERDE a kosmetiku od firmy BIONE COSMETICS a vyhodila jsem Dermacol 🙂 Ještě mne to čeká u šamponů a mýdel zkontrolovat, až budu nakupovat nové. 🙂 Více informací (výzkumy..) proč snížit spotřebu masa a mléka najdete v článku: Důležité info..

ROZHODLA JSEM SE, ŽE NĚCO Z MÉ NORMÁLNÍ A TAK DLOUHO PŘIJÍMANÉ STRAVY PONECHÁM A TO MLÉKO Z FARMÁŘSKÝCH TRHŮ, VAJÍČKA Z VOLNÉHO CHOVU A RYBY.
Částečně kvůli tlaku okolí.. I když mi to upřímně tolik nevadí pokud půjde o volný chov a kvalitní mléko z trhů oproti mléku v supermarketu.
I když stále přemýšlím nad následující otázkou..
Proč jako jediní obyvatelé naší planety pijeme mateřské mléko i v dospělém věku a ještě k tomu jiného živočišného druhu?

Dopředu říkám, že je možné že si sem tam, nějaké to maso dám. Půjde spíš o čerstvé ryby. Myslím, že se tato úprava vegetariánství nějak specificky nazývá.. Ale uvidíme..

Můžete se těšit na recenzi Čestru – mé výjimky z vegetariánského léta! Možná mé dvou měsíční vegetariánství dopadne tak, že budu jíst maso jen tam, kde by se mu mělo dostat humánního chování jako v Čestru místo masa ze supermarketu, možná přestanu jíst maso úplně…Ještě uvidím, tak mi držte palce!

Zkuste se také nad tímto tématem zamyslet a přečíst si Jídlo pro Váš mozek, Chvála pomalosti a Prameny zdraví a tenoučkou knížečku Vegetariánský život – přednosti bezmasé výživy, kde Vám budou pokládat zajímavé otázky ke zvážení jako o mléku výše!   Pokud se také budete chtít přidat doporučuji vybrat nějakou z kuchařek pro vegetariány z diskuse na toto téma na webu Cuketka. I vegetariánská strava přece může být i skvělé připravená, tak aby uspokojila naše chuťové pohárky!  Krásné léto!

15.7.2014

Skoro půl měsíce za mnou stihla jsem ochutnat spoustu nových věcí a pochutnala jsem si, ale hlavně jsem sbírala informace! 🙂 K jídlu pro Váš mozek bych přidala knížky Chvála pomalosti a Jíst slušně a Biokuchařka Hanky Zemanové (dozvíte se třeba – Co je to špaldová mouka a jak ji používat? Jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem? Jak uvařit čočku, aby nenadýmala? Jaké sladkosti jsou pro děti nejvhodnější? Je zdravější máslo nebo margarín? Jíst či nejíst maso? Jsou biopotraviny zdravější? Není to nalejvárna, nikdy víc nebio potraviny!  Je to kniha plná užitečných informací o kterých si myslím, že by měl vědět každý kdo se zajímá a o jídlo a vaření!) určitě doporučuji přečíst všechny tyto knížky, pokud Vás zajímá jídlo, které jíte, jeho život a Váš.

A také mi přišla mi knížka NOSH for Vegetarian students (doporučuji objednat přes http://www.bookfayre.cz/index.html.cs?session=a60451e8c1127b310e3bf17a37ccbfcz – dovezou Vám to z Anglie  a platíte jen české poštovné (sice to trvá asi týden) ale je opravdu pěkná, krásné recepty! 🙂

Takže co jsem ochutnala?

V první vegetariánské restauraci, kterou jsem kdy navštívila – Plevel jsem ochutnala vegetariánský fazolový burger s tofu slaninou a s kedlubnovými hranolky ( vrchní patro je útulnější)!  Tohle jsem opravdu chtěla ochutnat, protože na mé zatím ani ne měsíční cestě bez masa, jsem začala zjištovat, že mi začalo chybět ze všech nejvíc mleté maso – můj hamburger, vietnamské závitky, gyros atd..
Kladně hodnotil i zarputilý milovník masa! 🙂 Jeden hamburger je pro dva – opravdu jsme měli problém ho sníst!  Kedlubnové hranolky si budu určitě dělat doma  Jako velký klad hodnotím kohoutkovou vodu zdarma! Cena:179kč.

Ochutanala jsem ve veganském bufetu vietnamský závitek s tofu a nebyl vůbec špatný! 🙂 A také jsem sváděla vnitřní boj v Karlových Varech na filmovém festivalu, kde už tři roky nejím jinde než v nejlepším čínské WOK bistru v Čr! Jenže moje od dětství oblíbené kung pao s kuřecím masem, jsem musel nahradit to opravdu byla zatím jediná větší překážka. Samozřejmě jsem odolala, při vzpomínce na ty chudáky v klecích o velikosti A4 s useknutými zobáky atd.. Dal jsem si Tofu kung pao, naštěstí většinu skvělé chuti dělá omáčka, ale i tak jsme nebyla úplně spokojená, no není lehké jen tak rychle opustit staré zvyky, tím spíš zvyky chuťových pohárků. Vyřešila jsem to tak, že jsem po zbytek pobytu na festivalu jedla převážně sushi 🙂 Miluji sushi a v Karlových Varech mají to NEJ! 🙂 O tomto bistru a dalších „čínách“ v Praze se rozepisuji v jiném článku na gastroradaru 😉

Myslím, že mi moji situaci asi výrazně ulehčuje skutečnost, že jsem nikdy nebyla velkým fanouškem masa. Na házené kam jsem chodila 6 let asi od 8 let mne trenérka jako téměř jedinou vždy nutila sníst ty odporné plátky masa s rosolem v českých omáčkách, které nesnáším doteď (krkovička, svíčková, koprovka atd..).

Pozoruji na sobě, že se můj zájem o jezení zdravěji přesunuje i jiných sfér ( začnu zase 3x týdně cvičit – joga, pole fitness a krav maga), koupila jsme si síťovku a nakoupila jsme v bioobchůdku – http://www.bioobchod.cz/! V obchůdku se mi dobře nakupovalo, moc milí lidé tu nakupovali i prodávali – jogurt jsem vzala na doporučení jedné podobně zapalené paní do jídla jako jsem já. 🙂

Biotrend citronový jogurt (snědla jsem ho dřív než jsem to stihla vyfotit – chutnal o dost lépe než sojové/ořechové mléko – doporučuji začít s jogurty, mléka chutnají moc „olejovitě“ je třeba si na to zvyknout – v galerii najdete základní info o rostlinných mlékách / smetanách, hodící se pro lidi se sníženou tolerancí na laktozu, jako pro ty co nejí a nepijí živočišné produkty z etických důvodů)
Fotku jsem si vypůjčila, autorka měla jen fotku čistého bílého jogurtu, já bych vždy dala přednost začít s ochucenými novinkami – odkaz vidíte dole v roku.Můj zdravý nákup nejen v bioo obchůdku
– Tofu bylinkové (říkám si, že bude jednodušší přijít na chuť ochucenému než čistému tofu)
– Kebab/gyros Goody Foody z rostlinné bílkoviny – opravdu výborný s tímhle výrobkem mi odpadl sebemenší problém o chuti na maso, ani můj táta nic nepoznal (pořád jsou proti)!!! 🙂
– Rýžovo-pohanková kaše (dobrá s nutellou)

V Albertu jsem nakoupila – Fazole a sojové kostky (rostlinná náhrada masa spolu s tofu, sojové maso jsem jedla už ve školní jídelně, tedy ten první rok co jsem tam na střední chodila, každý rok to „jídlo“ bylo čím dál horší)

Po dočtení knihy Jíst slušně

Dočetla jsem knížku Jíst slušně a podělím se s Vámi o to:

1,) biopotraviny – princip zní hezky, ale je to poměrně drahé, takže to na co nebudu mít si koupím normální, chci obejít blízké farmy a biofarmy a podívat se jak tam zvířata žijí, abych se pak bez klapek na očích mohla rozhodnout, zda si občas dám biomaso/vejce/mléko nebo ne

2.) vejce a mléčné výrobky – ty mne trápí nejvíc, trápí mne, že se krávám hned po narození odebere telátko, které skončí u řezníka jako telecí maso a pak se dojí nezdravě často a zemře max. do tří let.. Zase pokud uvidím nějakou pěknou farmu, kde bude kráva a telátko pohromadě a mléko se bude dělit mezi lidi a telátko, tak si ráda dám. Jinak mi je z toho na nic.
Bohužel na tyto potraviny mám lehkou závislost, takže to bude těžké. Chtěla bych vědět čím přesně se dá kravské mléko plnohodnotně nahradit a na vlastí oči vidět tyto chovné metody:
1- vejce nosnic ve volném výběhu (slepice mají částečně přístup do volného terénu )
0 – vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství (vejce označovaná jako BIO vejce) a pak se rozhodnout.. Také mne trápí otázka, jestli to bude pro mé tělo zdravé/neškodlivé vynechat mléko a vejce a hlavně se mi opravdu moc nechce

3.) maso vynechám obzvlášť po dnešním skvělém rostlinném kebabu od Good Food, ale s rybami ještě pořád nevím..
Nejsou mučeny celý život jako třeba slepice, jen se vyloví – nemluvím o sádkách! Takže v rámci svého duševně-gastronomického zdraví jsem se rozhodla, že ano budu jíst v malém množství ryby a mořské plody. Dám si šneky, kraby, sushi (naštěstí jen jednou za sto let).. prostě jsou výborní a nejsem, až tak soucitná jak bych chtěla být, ale nikdy opravdu nikdy nechci být u toho jak je někdo vaří a hodí za živa do horké vody, já bych to určitě neudělala a nemyslím si, že to je nějaké „vzmužení se“ to udělat i když Vám je toho chudáka líto..

1.8.2014

Už je to asi měsíc, pořídila jsme si nové vegetariánské kuchařky v Londýně a ještě si nějaké pořídím. Objevil se mi úplně nový svět! Vegetariánské vaření – zdravou cestou je přece jen složité na přípravu stejně jako masožravá cesta. Je potřeba se to naučit!

Byla jsem v Čestru, oproti Brasileiru mne to vůbec nenadchlo a to jsem si vážně myslela, že mne to nějak třeba nalomí, ale to se opravdu nestalo.  Zde si přečtěte o : Londýn a Čestru

15.8.2014

 MLÉKO: Akné, antibiotika, civilizační nemoci..

http://kriscarr.com/blog-video/dairy-free-diet-recipes/
http://kriscarr.com/blog/do-milk-and-sugar-cause-acne/
http://kriscarr.com/blog/dairy-industry-cruelty-one-of-agricultures-best-kept-secrets/
http://kriscarr.com/blog/shedding-some-light-on-dairy/

Co mi zatím přijde jako dobrý nápad je snížení mé osobní konzumace mléčných výrobků a objevování nových potravin! Myslím tím snížení litrů mléka ze supermarketů v tetra packech a hlavně naprosto nehodnotných potravin jako jsou tavenné sýry a různé pomazánky.. Parmazán a jiné kvalitnější potraviny ponechám v malém množství..  🙂

Příklad potravin, které můžete objevit: Mandlové mléko – podle mne nej rostlinné mléko – nejlepší doma udělané – recept níže na gastroradaru, kokosový nápoj z Bioo obchůdku, rýžová, oříšková a jiná rostlinná mléka, rostlinné pomazánky Alfa bio (chutná mi příchuť „Treska“), mandlové máslo, avokádové máslo (chutná mi i bez ochucení, jen rozmačkané avokádo)….

NA CO SE PODÍVÁM (pokud máte názor na pití nebo nepití mléka nebo víte o něčem co bych si měla přečíst – napište mi prosím!) :

– FORK OVER KNIVES
http://www.amazon.com/Forks-Over-Knives-Colin-Campbell/dp/B0053ZHZI2/ref=pd_sim_b_2?ie=UTF8&refRID=1YSN43S0X0P6NF0866P3

– WHITEWASH – he Disturbing Truth About Cow’s Milk and Your Health
http://www.amazon.com/Whitewash-Disturbing-Truth-About-Health/dp/0865716765/ref=pd_sim_b_1?ie=UTF8&refRID=1YSN43S0X0P6NF0866P3

– Got the facts on Milk? The Milk Documentary movie
http://www.amazon.com/Got-facts-Milk-The-Documentary/dp/B005GX3HJM/ref=pd_sim_b_3?ie=UTF8&refRID=1VRKDPMBGCC96HE5X2VZ

ROSTLINNÉ MLÉKO 🙂

Tak pánové a dámy, dala jsem už asi po páté šanci rostlinému mléku, konkrétně mandlovému a oříškovému!
O mandlovém mléku: http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/pros-and-cons-of-almond-milk.html
O liskovych oriskach: http://www.fiftyfifty.cz/liskove-orisky-zdrava-energie-pro-telo-i-mozek-7013874.php

Tentokrát jsem se rozhodla, že si je připravím sama  A stálo to za to!
Daleko lepší (v případě mandlového mléka, ale třeba zrovna Vám bude víc chutnat lískooříškové) než Alpro a všechny ostatní olejnaté blafy, ze kterých se mi zvedal žaludek!A hlavně výrazně levnější

Tady je můj recept NA SKVĚLÉ MANDLOVÉ MLÉKO! 🙂 (Lískooříškové mi moc nechutná, chuťově velmi podobné kupované Alpro verzi)
Mandle – 100g, jsem nechala namočené ve studené vodě asi 5 hodin, našla jsem doporučení i na dva dny – přijde mi, že čím dělší dobu je necháte namočené, tím výraznější chuť mají (dala jsem asi o 2 cm vody víc, než byla hladina mandlí, prý bychom měli namáčet mandle se špetkou soli i před samotným uzobáváním – jsou stravitelnější), vodu před použitím mandlí vylijte a použijte novou, kupte si uhlí za 120kč v NAOKO a filtrujte (lepší chuť + zdravější )
– na 100g mandlí jsem použila asi dvě sklenice vody, (což by mělo být asi 6 deci), ale můžete použít klidně až dva litry jsem se dočetla – dejte míň na začátku a postupně řeďte podle chuti

Mandle s vodou jsem hodila do mixéru a co nejvíc rozmixovala, ochutnala jsem a i bez ochucení vanilkou a cukrem to bylo daleko lepší než Alpro!
Přidala jsem pár kapek vanilkové esence a jeden malý balíček vanilkového cukru, ale kupte v Tescu organic verzi (bohužel jsem Organic verzi zrovna neměla doma – je chuťově daleko výraznější a lepší, stejně jako Organic vanilkový cukr preferuji tuto esenci na fotce – daleko lepší než Dr. Oetker a najdete ji vedle něj v regále v Tescu  Doporučuji přelít přes tenké plátýnko nebo velmi jemné sítko, opravdu to stojí za tu námahu!!!!!!!!!!! Jednak je „mléko“ lepší neotravujou Vás v krku malinkaté částečky a můžete si rozdrcené zbytky mandlí vysušit na pečícím papíru a budete mít mandlovou mouku – určitě vyzkouším třeba na cukroví! Mouku jsem susila podle tohoto receptu: http://allsortsofpretty.com/how-to-make-almond-milk-and-almond-flour-a-surprisingly-easy-diy/ Nebo bych to zkusila použít i na jemný peeling obličeje. 🙂 🙂

20.8.2014

Výborný doma dělaný hamburger z červené řepy s kedlubnovýma hranolkama, rukolou a majonézou! Vážně jsem si myslela, že mi můj výborný masový hamburger bude chybět, ale s touhle skvělou řepou se už vážně nebojím!!!!!!!! 🙂
– recept z kuchařky The really hungry vegetarian student cookbook!!!http://www.amazon.com/gp/aw/d/1849755590/ref=redir_mdp_mobile
– recept na kedlubnový hranolky jako z vegetariánský restaurace Plevel zde  : http://www.vseovareni.cz/recepty/kalerabove-hranolky/

 

25.6.2015

Žiju sama už od listopadu (taky jsem začala učit jógu a vaření na ZŠ). Díky tomu je pro mě daleko lehčí nemít doma žádné masné ani mléčné výrobky, ani sušenky plné cukru atd.. Prostě vyházejte všechny nezdravé položky a začněte nakupovat s čistým štítem. 😉 Mléčné výrobky si dám (posledních cca 10 měsíců) o něco častěji než maso cca 5x do měsíce a maso cca 1 do měsíce. Maso si dávám v nějaké zvláštní a jedinečné příležitosti, tento víkend jsem pozvaná na řeckou svatbu – 300 hostů a oběd u stolů s jmenovkami a hádám ne zrovna velkým vegetariánským výběrem.. nebo když je třeba otevřen nějaký velice zajímavý podnik o kterém si myslím, že by neměl chybět na gastroradaru, tak to maso ochutnám.
Ta svatba mne vede na myšlenku, že jsem vlastně přesně před rokem vypustila maso ze tří hlavních důvodů, postupně:
1. nemám ráda většinový, převážně český způsob úpravy
2. nadměrná konzumace masa a mléčných výrobků vede k civilizačním nemocem
3. podmínky chovných zvířat ve velkochovech…..
I když osciluji mezi vegetariánstvím a veganstvím (už i ryby počítám, jen lososové sushi sem a tam)   A pořád podle těch pár vzorků co jsem měla musím říct, že můj masový hamburger pořád naprosto vede, hned vedle hamburgeru z červené řepy 😀 Zajímavé je, že během těch několika měsíců jsem všeobecně ztratila chuť na mléčné výrobky a sojové (ano i Alpro) a rýžové, kokosové „náhražky“ mi začaly chutnat daleko víc. Jde prostě o zvyk, jako ve všem.

 

27.8.2018

První asi tři roky jsem byla zapřísáhlý vegetarián, až vegan a bylo mi dobře. Cítila jsem se dobře a jídlo mi chutnalo. Ovšem, ale asi jako všichni jsem narazila na okolí, které chápavé nebylo, nechtělo být. Každý vegetarián se musí smířit s otázkami a komentáři typu:
Vždyť je to nezdravé, co jako jíš? Často tato otázka padá právě od lidí s obezitou nebo jiným druhem závislosti..
A ty nejíš ani ryby? Takže ryby jo, tak si dej tohle dobrý kuřátko, jednou tě to přece nezabije.. Kuře z velkochovu.
Lidem se nelíbí, že jim vegetariáni nastavují zrcadlo na jejich vlastní závislosti a jejich ignoranství životních podmínek ve velkochovu chovaných zvířat. A tak se snaží zaútočit a svést vegetariána k masu, aby si sami mohli oddechnout.

Já jsem téměř od začátku pokračovala ve stravování s rybami, hlavně jako ústupek doma. Jinak by se to napětí tehdy nedalo vydržet. Po čtyřech letech, kdy už nějakou dobu bydlím sama mám klid, žádné vleklé rozhovory proč jíst a nejíst..

Začala jsem studovat obor wellness balneo, kde jsme měli i výživu a dospěla jsem k těmto závěrům:
– jednou za čas si nechávám dělat testy na potřebné stopové látky v těle
– jednou za půl roku testy BMI  – obsah a rozložení svalů a tuků v těle (jako vegetarián je možné jíst zdravě a shodit nezdravě velké množství svalové hmoty a tuku….ale i nabrat spoustu tuku) – vše záleží na vyváženém stravování
– jednou za čas (když mám jednou za 100 let chuť) si dám maso, kde vím, že to zvíře bylo vychováno v přijatelných podmínkách – tedy, bio, eko nejlépe, například masna na Kozím plácku, nebo na dovolené v 5* hotelu atd..
– pokud jsem někde, kde není vegetariánská verze a vím, že ty vajíčka nejsou ani 2 ani 1 nejím je, pokud je maso se šťávou, kterou jsem měla ráda už jako malá (což v případě jídel s masem byla výjimka) např.: kuře na paprice – dám si tu omáčku s přílohou, vím, že mě to jednou nezabije
– asi z 90% piji rostlinná mléka (pohanková, rýžová, sójová, kokosová), živočišně/kravské pouze z farmářských obchodů, např.: Sklizeno
– vegetariánství je úplně nová kuchyně a člověk se ji musí naučit vařit, znám lidi, kteří si stěžují že to tofu je úplný humus, musí se holt dávat o omáček, kde skvěle nasákne všechny chutě… a tak je to s celou vegetariánskou kuchyní
– doporučuji zařadit superpotraviny, zkoušet a hrát si, teprve nedávno jsem objevila sušené lahůdkové droždí, je zdravé a chutná dost dobře
– v rámci zachování duševního zdraví si dovolím, obzvlášť při cestování cheeseburger z mekáče, je to hluboce zakořeněný zvyk z dětství
– jsem propagátor bezmasých pondělí, akorát bych propagovala spíše bezmasou polovinu týdne, předešlo by se dost nemocím (dna, žilní aterosklerózy – tromby a spousty spousty dalších) z nekvalitního masa a nadměrné spotřeby často nekvalitního, přesoleného a přeuzeného masa
– miluji přírodní kosmetiku a péči
– ne vždy můžeme mít všechno na 100% jak bychom chtěli, důležité je zachovat se nejlíp jak dovedeme (po důkladném zvážení pro a proti)

Obecně tedy je jedno, jak se nazývám sama, jak mě nazývají ostatní. Já vím, že se zajímám o zdravotní důsledky pojídání masa na člověka, o život zvířat – ne tedy o život masa, které jsem snědla a hlavně se zajímám o to, na co mám sama chuť. Což je maso celkem výjimečně. Mimo ryb – převážně v sushi.

Zakladatelka a autorka více jak stovky článků na webu Zdraví posláním (Gastroradar). Masérka v síti Infinit Vysočany – hotel Step. Od ledna 2019 Infinit Holešovice – hotel Absolutum Boutique. Studentka VOŠ oboru wellness a balneo. Ambasadorka destigmatizace duševních onemocnění. Zkušenosti s vedením dětské a rodinné jógy, dramatické výchovy a boulderového lezení pro děti..

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář