Turecký Ayran

 

 

Ochutnejte Ayran!

Skvělý jogurtový nápoj Ayran (foto: zde)


Byli jste někdy v Turecku nebo sousedních zemích? Možná jste ochutnali zdejší skvělý jogurtový nápoj ayran – skvěle se hodí především ke kebabu a grilovaným masům a zelenině, ale výborně chutná i samotný. Je zajímavý slanou chutí a osvěžujícím pocitem při pití, je zdravý, bez cukru a a zároveň v letních měsísích poslouží jako zdroj důležitých minerálů!

Léto je sice ještě daleko, ale proč si tuhle delikatesu nedat už teď? Zvlášť když si výborný ayran můžete udělat za pár korun sami doma, případně ho v Praze i koupit hotový! Nejdřív ale recept:

Recept na Ayran

1x 500ml kvalitní bílý jogurt (např. selská Hollandia, ale klidně i jiný Váš oblíbený)
250ml studené vody
půl lžičky soli
+volitelně hrst listů máty (mátu můžete použít i sušený mátový prášek, i v arabských zemích se to tak dělá)

Příprava je naprosto jednoduchá – do větší nádoby, například džbánu, vyklopte celý obsah jogurtu, potom kelímek zhruba do poloviny studenou vodou. Zvláštnosti nápoje je, že se pije poměrně VELMI slaný (cca lžička soli na litr) – pokud ho pijete poprvé a nejste na chuť zvyklí, raději se solí opatrně a na uvedené množství jogurtu a vody přidejte spíš jen půl lžičky soli. Pokud máte po ruce čerstvou mátu, nebojte se do nápoje natrhat hrst lístků, získá tak ještě zajímavější chuť.

Potom už jen celý obsah džbánu důkladně promíchejte, nejlépe metlou, či přímo ručním mixérem. Ayran se někdy pije vysloveně našlehaný, jinde ho dostanete v tekuté formě, je jen na Vás, jakou úpravu zvolíte. A teď už si ho jen pěkně vychlazený vychutnejte ke grilované večeři, nebo třeba jen tak u pátečního filmu! 🙂

Nechce se Vám ayran dělat a radši byste si ho koupili?

Pokud chcete ayran ochutnat v originální podobě (nebo spíš jedné z jeho mnoha podob), ani to není v ČR problém – zkuste navštívit prodejny arabských potravin, v Praze mají například několik druhů Ayranu v prodejně s orientálními potravinami v Opletalově ulici, kousek od Václavského náměstí (pozor – ať už si ho koupíte v kelímku, krabičce, či lahvi, před otevřením ho DŮKLADNĚ protřepejte!). Pokud nejste z Prahy, pak zajděte do některého z rychlých občerstvení s kebabem – ayran tu prý často mají taky. Ale stejně si ho zkuste udělat doma!

Dobrou chuť!

Honza

Zakladatelka a autorka více jak stovky článků na webu Zdraví posláním (Gastroradar). Masérka v síti Infinit Vysočany – hotel Step. Od ledna 2019 Infinit Holešovice – hotel Absolutum Boutique. Studentka VOŠ oboru wellness a balneo. Ambasadorka destigmatizace duševních onemocnění. Zkušenosti s vedením dětské a rodinné jógy, dramatické výchovy a boulderového lezení pro děti..

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář