Nejlepší masový burger

Marináda je klíčem! Díky ní bude maso výborně ochucené a šťavnaté!
Na obrázku je vegetariánský hamburger Šťastná kráva, který jsem jedla u Jamieho Olivera v Londýně! Dnes je 8.2.2015 od léta minulého roku jsem nejedla maso a vůbec toho nelituji! Ale když jsem přestala jíst maso, tak můj první problém byl – jak nahradím svůj (tenhle recept jsem vymyslela) výborný hamburger??!! Naštěstí jsem objevila výborný hamburger z červené řepy a mé starosti jsou zažehnány! Vyzkoušejte oba! 😉

Kvalitní maso si zajděte koupit do řeznictví Ambiente – Naše maso nebo do Masny na Kozím plácku.

– 600 – 800 g hovězího nebo vepřového mletého masa nebo mix
– 4-6 hamburgerový žemlí nebo větších tmavých housek (záleží na velikosti porce masa, kterou vytvoříte)
– omytý ledový salát/listový čerstvý špenát, nakrájená rajčata, na kolečka nakrájená červená cibule
– plátky oranžového cheddaru (cca 3 na osobu)

Koření na maso:
– sůl, pepř
– šalvěj
– koření garam masala
– worchester (asi půl polévkové lžíce), kečup (asi 2 polévkové lžíce)

Směs na marinádu (Připravte si radši větší množství. Začala bych míchat omáčku asi takhle: Thaj. sladká chilli om.+ sojovka ve stejném množství,  it. pesta asi jednu lžičku.. med přidávejte podle toho jak moc sladkou omáčku budete chtít..nakonec asi 3 lžíce olivového oleje):
– thajská sladká chilli omáčka (značka Asia Food)
– sójová omáčka (nejlépe Kikkoman)
– italské pesto
– med
– olivový olej

Vždycky na začátku dejte míň koření, abyste mohli postupně přidávat! Do mletého masa přidáme sůl a pepř, šalvěj a garam masala, přilijeme worchester a kečup a rukama maso zpracujeme. Průběžně ochutnáváme a případně dochutíme! Jí se i tatarák, takže se opravdu nebojte ochutnat!
Z masa uděláme stejný počet kuliček, jako máme hostů, a každou kuličku vytvarujeme do dvoucentimetrové placičky.

Rozpálíme pánev a mezitím si uděláme marinádu, kterou budeme maso potírat během smažení na pánvi. V misce smícháme thajskou sladkou chilli omáčku, sójovou omáčku, pesto a med – ochutnávejte a upravujte poměr podle Vaší chutě. Vše dáme zahřát do mikrovlnky, aby se suroviny spojily.

Na pánvi pokapané olivovým olejem necháme zkaramelizovat (lehce zhnědnout) červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky a upečeme slaninu. Obě suroviny poté přesuneme do nádoby, kde nám zůstanou teplé do doby než jimi dokončíme náš hamburger. Na oleji, který nám zůstal po slanině a cibuli, pořádně propečeme maso. Zkontrolujeme míru propečeni tím, že jedno maso vytáhneme a vyřízneme osminku jako u pizzy, abychom viděli, jestli je maso upečené i uprostřed.

Před vyjmutím z pánve naposledy potřeme maso marinádou. Rozkrojené housky ohřejeme v troubě a potřeme vnitřní strany olivovým olejem nebo marinádou a vložíme list omytého ledového salátu/listového špenátu, na něj maso, dva plátky sýra, cibuli, slaninu a poslední plátek sýra, můžeme přidat i tenký plátek rajčete, přiklopíme druhou částí žemle a rychle podáváme. 😉

Zakladatelka a autorka více jak stovky článků na webu Zdraví posláním (Gastroradar). Masérka v síti Infinit Vysočany – hotel Step. Od ledna 2019 Infinit Holešovice – hotel Absolutum Boutique. Studentka VOŠ oboru wellness a balneo. Ambasadorka destigmatizace duševních onemocnění. Zkušenosti s vedením dětské a rodinné jógy, dramatické výchovy a boulderového lezení pro děti..

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář