Nejlepší masový burger

Marináda je klíčem! Díky ní bude maso výborně ochucené a šťavnaté!
Na obrázku je vegetariánský hamburger Šťastná kráva, který jsem jedla u Jamieho Olivera v Londýně! Dnes je 8.2.2015 od léta minulého roku jsem nejedla maso a vůbec toho nelituji! Ale když jsem přestala jíst maso, tak můj první problém byl – jak nahradím svůj (tenhle recept jsem vymyslela) výborný hamburger??!! Naštěstí jsem objevila výborný hamburger z červené řepy a mé starosti jsou zažehnány! Vyzkoušejte oba! 😉

Kvalitní maso si zajděte koupit do řeznictví Ambiente – Naše maso nebo do Masny na Kozím plácku.

– 600 – 800 g hovězího nebo vepřového mletého masa nebo mix
– 4-6 hamburgerový žemlí nebo větších tmavých housek (záleží na velikosti porce masa, kterou vytvoříte)
– omytý ledový salát/listový čerstvý špenát, nakrájená rajčata, na kolečka nakrájená červená cibule
– plátky oranžového cheddaru (cca 3 na osobu)

Koření na maso:
– sůl, pepř
– šalvěj
– koření garam masala
– worchester (asi půl polévkové lžíce), kečup (asi 2 polévkové lžíce)

Směs na marinádu (Připravte si radši větší množství. Začala bych míchat omáčku asi takhle: Thaj. sladká chilli om.+ sojovka ve stejném množství,  it. pesta asi jednu lžičku.. med přidávejte podle toho jak moc sladkou omáčku budete chtít..nakonec asi 3 lžíce olivového oleje):
– thajská sladká chilli omáčka (značka Asia Food)
– sójová omáčka (nejlépe Kikkoman)
– italské pesto
– med
– olivový olej

Vždycky na začátku dejte míň koření, abyste mohli postupně přidávat! Do mletého masa přidáme sůl a pepř, šalvěj a garam masala, přilijeme worchester a kečup a rukama maso zpracujeme. Průběžně ochutnáváme a případně dochutíme! Jí se i tatarák, takže se opravdu nebojte ochutnat!
Z masa uděláme stejný počet kuliček, jako máme hostů, a každou kuličku vytvarujeme do dvoucentimetrové placičky.

Rozpálíme pánev a mezitím si uděláme marinádu, kterou budeme maso potírat během smažení na pánvi. V misce smícháme thajskou sladkou chilli omáčku, sójovou omáčku, pesto a med – ochutnávejte a upravujte poměr podle Vaší chutě. Vše dáme zahřát do mikrovlnky, aby se suroviny spojily.

Na pánvi pokapané olivovým olejem necháme zkaramelizovat (lehce zhnědnout) červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky a upečeme slaninu. Obě suroviny poté přesuneme do nádoby, kde nám zůstanou teplé do doby než jimi dokončíme náš hamburger. Na oleji, který nám zůstal po slanině a cibuli, pořádně propečeme maso. Zkontrolujeme míru propečeni tím, že jedno maso vytáhneme a vyřízneme osminku jako u pizzy, abychom viděli, jestli je maso upečené i uprostřed.

Před vyjmutím z pánve naposledy potřeme maso marinádou. Rozkrojené housky ohřejeme v troubě a potřeme vnitřní strany olivovým olejem nebo marinádou a vložíme list omytého ledového salátu/listového špenátu, na něj maso, dva plátky sýra, cibuli, slaninu a poslední plátek sýra, můžeme přidat i tenký plátek rajčete, přiklopíme druhou částí žemle a rychle podáváme. 😉

Jsem diplomovaná Wellness specialistka (DiS.) v oboru Wellness-Balneo. Zakladatelka webu Zdraví posláním a autorka více než 200 článků. On-call masérka v Elementa agency (pražské 4* a 5* hotely: Corinthia 5*, InterContinental 5*, Panorama 4* aj.). Instruktorka ZTV – Zdravotní Tělesné Výchovy (kompenzačně-rekondičního cvičení). Ambasadorka destigmatizace medical-wellness léčby duševních onemocnění a vlastník CAE (Certificate of Advanced English).

Kdo jsem jako Wellness specialistka?
Studovala jsem pražskou vyšší odbornou školu. Mezi mé předměty patřily: psychologie zdraví, well-being, anatomie, fyziologie, balneologie a fyzikální terapie, interkulturní komunikace, fitness, funkční vyšetření, výživa, lékařská problematika zdravotní tělesné výchovy, základy veřejného zdravotnictví, specifika saunování, sportovní masáž, baňkování, lávové kameny, tvorba wellness programů , základy první pomoci a další..
Studium jsem zakončila Absolventskou prací o zvládání patologického stresu a deprese medical-wellness metodami, kterou si můžete přečíst na těchto stránkách v rubrice E-kniha. Absolutorium se skládalo z obhájení Absolventské práce a zkoušek z Wellness a Biomedicíny a Anglického jazyka.

Oblasti odborného zájmu:
Wellness, prevence, regenerace, kompenzace a rekondice, psychologie zdraví (motivace, zvládání patologického stresu, seberozvoj aj.), medical-wellness přístup při zvládání patologického stresu, deprese, BAP a bolestí zad.

Odborná publikace:
Absolventská práce s názvem Distres a možnosti zvládání se zaměřením na 13 medical-wellness strategií v rámci zvládání patologické stresové zátěže a deprese.

Služby v Praze:
Wellness masáže,  ZTV (s prvky metody Balantes propojující prvky fyzioterapie, pilates, balančního cvičení a aktivního středu těla s psychorelaxací a vědomým pohybem), ale i s prvky jógy a s technikami automasáží), tvorba antistresového wellness programu, konzultace/přednášky o wellness-medical přístupech v rámci zvládání těžké stresové zátěže a deprese a další.

Sociální sítě:
Facebook: Zdraví posláním, Wellness jóga, Wellness masáže (pokud jste u mne byli na masáži, tak zde můžete zanechat Vaši recenzi)
Instagram: wellness_specialistka_sylvie
Youtube: Zdraví posláním

Pokud máte zájem o spolupráci využijte kontaktní formulář nebo zdraviposlanim@seznam.cz

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář