Jak jsem učila kroužek vaření na ZŠ

Kroužek vaření jsem učila v v ZŠ Pod Marjánkou, pod společnosti Kroužky, školní rok 2014-15.
Co jsem ještě učila a jaký jsem z toho měla pocity najdete zde 

Jak vést hodinu – mé nápady:
– Na jednu hodinu jsem měla rozpočet cca 200kč a 90 min / stačí to tak akorát na jedno jídlo.
– Jednou za měsíc si sednou s uvařeným jídlem, jíst a povídat si o jídle.. Obvykle si děti jídlo nosili domů.
– Používat tmavý cukr, tmavé pečivo, informovat o kódech na vejcích, o potravinových pyramidách – klasická, vegetariánská..
– Na první hodině: zjistit alergie.
– Zeptejte se, co by děti chtěli vařit.
– Vzdělávat – možná nějaký film zaměřený na jídlo (Z popelnice do lednice, Plant eat..) nebo kuchařská show (Jamie Oliver, Fabulous cakes, Master chef..) – vybrat podle věku studentů..

Inspiraci jsem většinou brala na Apetit webu nebo v kuchařkách, pokud jinde, je to tam napsáno. Některé recepty jsem vymyslela sama. Většina receptů byla vegetariánských v některých jsem nahradila mléko kokosovým nebo jiným. Nestalo se mi, že by něco z těchto receptů děti nejedli a neměly rádi. Některé dokonce začaly mít rádi některé druhy ovoce/zeleniny, protože je ochutnaly v jiném podání než v jakém byli zvyklí. 🙂 Za celý rok jsem použila celkem 2x maso a nikomu to nevadilo. Učila jsem děti od 2. – 5. třídy, takže si ani nemyslím, že by se k němu nedostali doma.Snažila jsem se jim rozšířit obzory.

Průběh hodin v kostce, doplněný o nápady na další hodiny:

Hry na poznávání druhů ovoce a zeleniny – Pictomania, pexeso (obrázek vs název)..
Pantomima na vyplnění prostojů (př.: při pečení..)
Recepty posílat na email.
Umýt ruce v kuchyni, ne na wc a pak sahat na kliku.
Naučit děti nosit nože ostřím dolů, jak krájet..
Nechat děti mýt nádobí a uklidit na konci hodiny.

ZIMA
Palačinky – normální, banánové
Začátek prosince, nápad: typické vánoční jídlo z různých kontinentů/nebo světových kuchyní! 🙂
Perníčky + zdobení / Tiramisu
Datlovo-mandlovo-kokosové kuličky – zdravá sladkost – Daisy Lowe/ Raffaelo

Slaný koláč s cuketou a mozzarelou
Zapečená česnečka se sýrem a vínem
Zapečené banány s mátou / zapečená jablka s madlemi
Jablkovo-hruškový štrůdl
Masový hamburger – můj vlastní recept: najdete zde
Kokosovo-limetkový cheesecake – kokosové mléko z plechovky + limetka = nechat ztuhnout na sušenkovém základě

JARO / LÉTO
Zmrzliny se nechávaly do další lekce v mrazáku a jedly se v průběhu hodin
Špagety Carbonara
Banánové muffiny
Pórkové pappardelle podle Jamieho Olivera
Dort s malinami a pistáciemi
Vdolečky se smetanou

Netradiční mrkvový dort
Brokolicová polévka / Marocká krkvová polévka se zázvorem
Maková zmrzlina – Apetit / banánová zmrzlina – Youtube – The Domestic geek
Mystery box vaření – 2 týmy – (inspirace v Master chef)
Čokoládové košíčky s burákovým máslem
Zelený smoothie, okurková voda + další koktejly
Vietnamské jarní závitky
Mystery box vaření – 2 týmy (inspirace v Master chef)
Orientální letní kuskus – koriandr/máta
Karibský svatební dort – vyhradit víc času na pořádné zdobení = prodloužit lekci.. a jídelní párty – každý donese něco dobrého 🙂
Inspirovat děti: časopisy Apetit, Food, Gusto, Albert…

Byla to má první výuka vaření, spoustu věcí jsem vymýšlela za pochodu. Některé z popsaných nápadů zasahují mimo přímé vaření, ale podle mě dětem ukazují vaření a lásku k jídlu a díky tomu jim rozšíří obzory. Naučí je, že při vaření jde o víc, než jen o smíchání ingrediencí.

Zakladatelka a autorka více jak stovky článků na webu Zdraví posláním (Gastroradar). Masérka v síti Infinit Vysočany – hotel Step. Od ledna 2019 Infinit Holešovice – hotel Absolutum Boutique. Studentka VOŠ oboru wellness a balneo. Ambasadorka destigmatizace duševních onemocnění. Zkušenosti s vedením dětské a rodinné jógy, dramatické výchovy a boulderového lezení pro děti..

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář