Jak jsem učila kroužek vaření na ZŠ

Kroužek vaření jsem učila v v ZŠ Pod Marjánkou, pod společnosti Kroužky, školní rok 2014-15.
Co jsem ještě učila a jaký jsem z toho měla pocity najdete zde 

Jak vést hodinu – mé nápady:
– Na jednu hodinu jsem měla rozpočet cca 200kč a 90 min / stačí to tak akorát na jedno jídlo.
– Jednou za měsíc si sednou s uvařeným jídlem, jíst a povídat si o jídle.. Obvykle si děti jídlo nosili domů.
– Používat tmavý cukr, tmavé pečivo, informovat o kódech na vejcích, o potravinových pyramidách – klasická, vegetariánská..
– Na první hodině: zjistit alergie.
– Zeptejte se, co by děti chtěli vařit.
– Vzdělávat – možná nějaký film zaměřený na jídlo (Z popelnice do lednice, Plant eat..) nebo kuchařská show (Jamie Oliver, Fabulous cakes, Master chef..) – vybrat podle věku studentů..

Inspiraci jsem většinou brala na Apetit webu nebo v kuchařkách, pokud jinde, je to tam napsáno. Některé recepty jsem vymyslela sama. Většina receptů byla vegetariánských v některých jsem nahradila mléko kokosovým nebo jiným. Nestalo se mi, že by něco z těchto receptů děti nejedli a neměly rádi. Některé dokonce začaly mít rádi některé druhy ovoce/zeleniny, protože je ochutnaly v jiném podání než v jakém byli zvyklí. 🙂 Za celý rok jsem použila celkem 2x maso a nikomu to nevadilo. Učila jsem děti od 2. – 5. třídy, takže si ani nemyslím, že by se k němu nedostali doma.Snažila jsem se jim rozšířit obzory.

Průběh hodin v kostce, doplněný o nápady na další hodiny:

Hry na poznávání druhů ovoce a zeleniny – Pictomania, pexeso (obrázek vs název)..
Pantomima na vyplnění prostojů (př.: při pečení..)
Recepty posílat na email.
Umýt ruce v kuchyni, ne na wc a pak sahat na kliku.
Naučit děti nosit nože ostřím dolů, jak krájet..
Nechat děti mýt nádobí a uklidit na konci hodiny.

ZIMA
Palačinky – normální, banánové
Začátek prosince, nápad: typické vánoční jídlo z různých kontinentů/nebo světových kuchyní! 🙂
Perníčky + zdobení / Tiramisu
Datlovo-mandlovo-kokosové kuličky – zdravá sladkost – Daisy Lowe/ Raffaelo

Slaný koláč s cuketou a mozzarelou
Zapečená česnečka se sýrem a vínem
Zapečené banány s mátou / zapečená jablka s madlemi
Jablkovo-hruškový štrůdl
Masový hamburger – můj vlastní recept: najdete zde
Kokosovo-limetkový cheesecake – kokosové mléko z plechovky + limetka = nechat ztuhnout na sušenkovém základě

JARO / LÉTO
Zmrzliny se nechávaly do další lekce v mrazáku a jedly se v průběhu hodin
Špagety Carbonara
Banánové muffiny
Pórkové pappardelle podle Jamieho Olivera
Dort s malinami a pistáciemi
Vdolečky se smetanou

Netradiční mrkvový dort
Brokolicová polévka / Marocká krkvová polévka se zázvorem
Maková zmrzlina – Apetit / banánová zmrzlina – Youtube – The Domestic geek
Mystery box vaření – 2 týmy – (inspirace v Master chef)
Čokoládové košíčky s burákovým máslem
Zelený smoothie, okurková voda + další koktejly
Vietnamské jarní závitky
Mystery box vaření – 2 týmy (inspirace v Master chef)
Orientální letní kuskus – koriandr/máta
Karibský svatební dort – vyhradit víc času na pořádné zdobení = prodloužit lekci.. a jídelní párty – každý donese něco dobrého 🙂
Inspirovat děti: časopisy Apetit, Food, Gusto, Albert…

Byla to má první výuka vaření, spoustu věcí jsem vymýšlela za pochodu. Některé z popsaných nápadů zasahují mimo přímé vaření, ale podle mě dětem ukazují vaření a lásku k jídlu a díky tomu jim rozšíří obzory. Naučí je, že při vaření jde o víc, než jen o smíchání ingrediencí.

Jsem diplomovaná Wellness specialistka (DiS.) v oboru Wellness-Balneo. Zakladatelka webu Zdraví posláním a autorka více než 200 článků. Masérka mimo oblast zdravotnictví. Instruktorka ZTV – Zdravotní Tělesné Výchovy (kompenzačně-rekondičního cvičení). Ambasadorka destigmatizace medical-wellness léčby duševních onemocnění a vlastník CAE (Certificate of Advanced English).

Kdo jsem jako Wellness specialistka?
Studovala jsem vyšší odbornou školu. Mezi mé předměty patřily: psychologie zdraví, well-being, anatomie, fyziologie, balneologie a fyzikální terapie, interkulturní komunikace, fitness, funkční vyšetření, výživa, lékařská problematika zdravotní tělesné výchovy, gymnastika, základy veřejného zdravotnictví, specifika saunování, sportovní masáž, baňkování, lávové kameny, tvorba wellness programů, základy první pomoci a další..
Studium jsem zakončila Absolventskou prací o zvládání patologického stresu a deprese medical-wellness metodami, kterou si můžete přečíst na těchto stránkách v rubrice E-kniha. Absolutorium se skládalo z obhájení Absolventské práce a zkoušek z Wellness a Biomedicíny a Anglického jazyka.

Oblasti odborného zájmu:
Wellness, prevence, regenerace, kompenzace a rekondice, psychologie zdraví (motivace, zvládání patologického stresu, seberozvoj aj.), medical-wellness přístup při zvládání patologického stresu, deprese, BAP a bolestí zad.

Odborná publikace:
Absolventská práce s názvem Distres a možnosti zvládání se zaměřením na 13 medical-wellness strategií v rámci zvládání patologické stresové zátěže a deprese.

Služby v Praze:
Wellness masáže (masáže mimo zdravotnictví),  ZTV (s prvky metody Balantes propojující prvky fyzioterapie, pilates, balančního cvičení a aktivního středu těla s psychorelaxací a vědomým pohybem, osobně k tomu navíc přidávám prvky jógy s technikami automasáže), tvorba a inovace wellness programů pro wellness centra, konzultace a přednášky o zdravém životním stylu, wellness-medical přístupech v rámci zvládání těžké stresové zátěže a deprese a další.

Sociální sítě:
Facebook: Zdraví posláním, Wellness jóga, Wellness masáže (pokud jste u mne byli na masáži, tak zde můžete zanechat Vaši recenzi)
Instagram: wellness_specialistka_sylvie
Youtube: Zdraví posláním

Pokud máte zájem o spolupráci využijte kontaktní formulář nebo zdraviposlanim@seznam.cz

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář