Kokosové mléko & kokosová voda?

Fáze kokosového života:

Jak vzniká pravé kokosové mléko?

Z hnědého – tedy staršího kokosového ořechu, než se získává kokosová voda – vlivem zrání se kokosová voda vstřebá do dužiny. Nastrouhaná dužnina smíchaná s horkou vodou je přes fáčovinu vymačkaná .  🙂 Kokosové mléko ani v nejmenším nepřipomíná to naše tekuté ( i když i o tom se dá polemizovat, zda li to ještě je mléko), prodáván se lisované v plechovkách nejčastěji v asijských potravinách – je to pevná hmota, která dodá skvělou chuť Piňa Coládě nebo Dýňové polévce 🙂

Jak vzniká kokosový olej?

Z rozdrcené a vysušené kokosové dužiny se lisuje olej, který má typickou kokosovou vůni. Používá se například v kosmetice při výrobě opalovacích krémů, mýdel, šamponů a různých emulzí, ale také změkčovadel a trhavin a také jako tuk na smažení.

Co tedy je kokosová voda?

Kokosová voda se dá nalézt v mladém zeleném kokosu, u moře Vám useknou vršek právě tohoto zeleného kokosu, kde se může nalézat až 1 litr kokosové vody! Bohužel jsem četla, že používají stále ta samá brčka dokola – na to je třeba dát si pozor. Ale je fakt, že nikde jsem neměla tak dobrou Piňa Coládu jako ze zeleného kokosu na pláži v Mexicu 😉

Napadá Vás proč tedy z kokosu kupovaného u nás vylijete asi jen půlku skleničky? Odpověď je jednoduchá – voda se vlivem převozu vstřebá do dužiny.

 

Zakladatelka a autorka více jak stovky článků na webu Zdraví posláním (Gastroradar). Masérka v síti Infinit Vysočany – hotel Step. Od ledna 2019 Infinit Holešovice – hotel Absolutum Boutique. Studentka VOŠ oboru wellness a balneo. Ambasadorka destigmatizace duševních onemocnění. Zkušenosti s vedením dětské a rodinné jógy, dramatické výchovy a boulderového lezení pro děti..

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář