Fáze kokosového života:
Jak vzniká pravé kokosové mléko?
Z hnědého – tedy staršího kokosového ořechu, než se získává kokosová voda – vlivem zrání se kokosová voda vstřebá do dužiny. Nastrouhaná dužnina smíchaná s horkou vodou je přes fáčovinu vymačkaná . 🙂 Kokosové mléko ani v nejmenším nepřipomíná to naše tekuté ( i když i o tom se dá polemizovat, zda li to ještě je mléko), prodáván se lisované v plechovkách nejčastěji v asijských potravinách – je to pevná hmota, která dodá skvělou chuť Piňa Coládě nebo Dýňové polévce 🙂
Jak vzniká kokosový olej?
Z rozdrcené a vysušené kokosové dužiny se lisuje olej, který má typickou kokosovou vůni. Používá se například v kosmetice při výrobě opalovacích krémů, mýdel, šamponů a různých emulzí, ale také změkčovadel a trhavin a také jako tuk na smažení.
Co tedy je kokosová voda?
Kokosová voda se dá nalézt v mladém zeleném kokosu, u moře Vám useknou vršek právě tohoto zeleného kokosu, kde se může nalézat až 1 litr kokosové vody! Bohužel jsem četla, že používají stále ta samá brčka dokola – na to je třeba dát si pozor. Ale je fakt, že nikde jsem neměla tak dobrou Piňa Coládu jako ze zeleného kokosu na pláži v Mexicu 😉
Napadá Vás proč tedy z kokosu kupovaného u nás vylijete asi jen půlku skleničky? Odpověď je jednoduchá – voda se vlivem převozu vstřebá do dužiny.
Napsat komentář