Recept: Vegetariánský hamburger z červené řepy

 

Na první fotce můžete vidět výborný vegetariánský hamburger z červené řepy z kuchařky The Really Hungry Vegetarian Student Cookbook, kterou jsem si koupila již přes lety přes Amazon. Na druhé fotce je veg burger „Happy cow“, který jsem si dala v Londýně v bistru Jamieho Olivera – díky kterému jsem už na základní škole začala vařit a založila jsem tyto stránky!!  A třetí hamburger je z pražské restaurace Plevel. Osobně mi všechny moc chutnaly!

Jednou za čas doma dělám právě hamburger z červené řepy, protože naprosto miluji jeho jemnou chuť. A právě na ten s Vámi budu sdílet recept. Můžu s klidem říct, že jsem nikdy nejedla lepší jídlo z červené řepy. Opravdu to stojí za vyzkoušení!

 

 

Recept z kuchařky The Really Hungry Vegetarian Student Cookbook – Vegetariánský hamburger z červené řepy a mé úpravy:

3 lžičky tymiánu
2 velké řepy, zbavené slupek, najemno nastrouhané – množství koření přizpůsobte velikosti řep (strouhání řep je namáhavé a vyčerpávající, takže začněte předehřívat troubu, až po jejich nastrouhání)
2 mrkve zbavené slupek, najemno nastrouhané
1 hrnek suchých ovesných vloček
3 vejce
1 střední červená cibule, najemno nakrájená
2 stroužky rozdrceného česneku
sůl a pepř, podle množství řepy
1 lžíce olivového oleje

K podávání:
1-2 tmavé celozrnné kaiserky na osobu (většině lidí stačí jeden hamburger, červená řepa je opravdu dost sytá)
čerstvý listový špenát/ledový salát
majonéza (toto je snad jediný recept, kde si majonézu opravdu vychutnávám)

 

Předehřejte troubu na 180 C.
Červenou řepu a mrkev nastrouhejte na jemno. Vločky, vajíčka, cibuli, česnek a tymián přimíchejte k řepě a mrkvi. Dejte pozor, aby vajíčka a koření bylo rozmícháno v celé směsi. Dokořeňte solí a pepřem a nechte odpočívat 15 minut – za tu dobu by vločky měly vsáknout šťávu.

Vychytávky:
– použijte suché ovesné vločky
– osobně kopr a petržel obvykle vynechávám
– podle mne je burger daleko lepší s majonézou než s horčicí (která je uvedená v receptu), i když možná by byla dobrá kombinace hořčice s medem

 

Rukama formujte placičky a pokládejte na pánev, do rozehřátého olivového oleje na malý výkon. Opékejte dokud obě strany burgeru budou do zlatova – 2-4 minut na každé straně. Poté burgery přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě 20 minut.
Rozkrojené housky hoďte na posledních 5 minut k hamburgerům, pak najednou vyndejte. Housky pomažte majonézou, přidejte salát nebo špenát a Váš skvělý hamburger! 

 


 

Co by Vás mohlo zajímat:
Nepečený kokosový cheesecake
Jak začít se zdravým životním stylem?
Minisérie o spánku: Jak nás ovlivňuje jeho nedostatek?
3 nejdůležitější tipy pro zdravé hubnutí a vytvoření zdravého životního stylu

 

Jsem diplomovaná Wellness specialistka (DiS.) v oboru Wellness-Balneo. Zakladatelka webu Zdraví posláním a autorka více než 200 článků. Masérka mimo oblast zdravotnictví. Instruktorka ZTV – Zdravotní Tělesné Výchovy (kompenzačně-rekondičního cvičení). Ambasadorka destigmatizace medical-wellness léčby duševních onemocnění a vlastník CAE (Certificate of Advanced English).

Kdo jsem jako Wellness specialistka?
Studovala jsem vyšší odbornou školu. Mezi mé předměty patřily: psychologie zdraví, well-being, anatomie, fyziologie, balneologie a fyzikální terapie, interkulturní komunikace, fitness, funkční vyšetření, výživa, lékařská problematika zdravotní tělesné výchovy, gymnastika, základy veřejného zdravotnictví, specifika saunování, sportovní masáž, baňkování, lávové kameny, tvorba wellness programů, základy první pomoci a další..
Studium jsem zakončila Absolventskou prací o zvládání patologického stresu a deprese medical-wellness metodami, kterou si můžete přečíst na těchto stránkách v rubrice E-kniha. Absolutorium se skládalo z obhájení Absolventské práce a zkoušek z Wellness a Biomedicíny a Anglického jazyka.

Oblasti odborného zájmu:
Wellness, prevence, regenerace, kompenzace a rekondice, psychologie zdraví (motivace, zvládání patologického stresu, seberozvoj aj.), medical-wellness přístup při zvládání patologického stresu, deprese, BAP a bolestí zad.

Odborná publikace:
Absolventská práce s názvem Distres a možnosti zvládání se zaměřením na 13 medical-wellness strategií v rámci zvládání patologické stresové zátěže a deprese.

Služby v Praze:
Wellness masáže (masáže mimo zdravotnictví),  ZTV (s prvky metody Balantes propojující prvky fyzioterapie, pilates, balančního cvičení a aktivního středu těla s psychorelaxací a vědomým pohybem, osobně k tomu navíc přidávám prvky jógy s technikami automasáže), tvorba a inovace wellness programů pro wellness centra, konzultace a přednášky o zdravém životním stylu, wellness-medical přístupech v rámci zvládání těžké stresové zátěže a deprese a další.

Kde nyní pracuji?
Masíruji v Kings Court 5* na Nám. Republiky.

Sociální sítě:
Facebook: Zdraví posláním, Wellness jóga, Wellness masáže (pokud jste u mne byli na masáži, tak zde můžete zanechat Vaši recenzi)
Instagram: wellness_specialistka_sylvie
Youtube: Zdraví posláním

Pokud máte zájem o spolupráci využijte kontaktní formulář nebo zdraviposlanim@seznam.cz

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář