Recept: Vegetariánský hamburger z červené řepy

 

Na první fotce můžete vidět výborný vegetariánský hamburger z červené řepy z kuchařky The Really Hungry Vegetarian Student Cookbook, kterou jsem si koupila již přes lety přes Amazon. Na druhé fotce je veg burger „Happy cow“, který jsem si dala v Londýně v bistru Jamieho Olivera – díky kterému jsem už na základní škole začala vařit a založila jsem tyto stránky!!  A třetí hamburger je z pražské restaurace Plevel. Osobně mi všechny moc chutnaly!

Jednou za čas doma dělám právě hamburger z červené řepy, protože naprosto miluji jeho jemnou chuť. A právě na ten s Vámi budu sdílet recept. Můžu s klidem říct, že jsem nikdy nejedla lepší jídlo z červené řepy. Opravdu to stojí za vyzkoušení!

 

 

Recept z kuchařky The Really Hungry Vegetarian Student Cookbook – Vegetariánský hamburger z červené řepy a mé úpravy:

3 lžičky tymiánu
2 velké řepy, zbavené slupek, najemno nastrouhané – množství koření přizpůsobte velikosti řep (strouhání řep je namáhavé a vyčerpávající, takže začněte předehřívat troubu, až po jejich nastrouhání)
2 mrkve zbavené slupek, najemno nastrouhané
1 hrnek suchých ovesných vloček
3 vejce
1 střední červená cibule, najemno nakrájená
2 stroužky rozdrceného česneku
sůl a pepř, podle množství řepy
1 lžíce olivového oleje

K podávání:
1-2 tmavé celozrnné kaiserky na osobu (většině lidí stačí jeden hamburger, červená řepa je opravdu dost sytá)
čerstvý listový špenát/ledový salát
majonéza (toto je snad jediný recept, kde si majonézu opravdu vychutnávám)

 

Předehřejte troubu na 180 C.
Červenou řepu a mrkev nastrouhejte na jemno. Vločky, vajíčka, cibuli, česnek a tymián přimíchejte k řepě a mrkvi. Dejte pozor, aby vajíčka a koření bylo rozmícháno v celé směsi. Dokořeňte solí a pepřem a nechte odpočívat 15 minut – za tu dobu by vločky měly vsáknout šťávu.

Vychytávky:
– použijte suché ovesné vločky
– osobně kopr a petržel obvykle vynechávám
– podle mne je burger daleko lepší s majonézou než s horčicí (která je uvedená v receptu), i když možná by byla dobrá kombinace hořčice s medem

 

Rukama formujte placičky a pokládejte na pánev, do rozehřátého olivového oleje na malý výkon. Opékejte dokud obě strany burgeru budou do zlatova – 2-4 minut na každé straně. Poté burgery přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě 20 minut.
Rozkrojené housky hoďte na posledních 5 minut k hamburgerům, pak najednou vyndejte. Housky pomažte majonézou, přidejte salát nebo špenát a Váš skvělý hamburger! 

 


 

Co by Vás mohlo zajímat:
Nepečený kokosový cheesecake
Jak začít se zdravým životním stylem?
Minisérie o spánku: Jak nás ovlivňuje jeho nedostatek?
3 nejdůležitější tipy pro zdravé hubnutí a vytvoření zdravého životního stylu

 

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..