Dýňová polévka

Ráda bych se s Vámi podělila o recept, nad kterým jsem strávila spoustu času. Stále ho během podzimu používám a případně

vylepšuji. Pokud jste nikdy nepřišli na chuť dýňi, tento recept by Vám mohl pomoci!

Ingredience:
1 vydlabaná, na kostičky nakrájená dýně – druhy dýně je čistě na Vás, s každou dýní bude polévka chutnat jinak
(Hokkaido je vyšlechtěná především k jídlu, ale můžete vařit i s klasickou dýni velkoplodou, která je známá spíše jako lucerna na Halloween)
1 očištěná a na kostičky nakrájená malá mrkev
1 na kostičky nakrájená červená cibule
2 rozdrcené stroužky česneku
kari a rozmarýn na dochucení (lze koupit v supermarketu v prášku)
olivový olej, kostka zeleninového vývaru
1 kostka másla (např. Créme Bonjour)
300 ml smetany ke šlehání
Předem připravený zeleninový vývar

Postup:
Pokud chcete vyzkoušet thajskou kuchyni, použijte kokosové mléko místo smetany ke šlehání! 🙂

Do zapékací misky vložíme na kostičky nakrájenou dužinu z dýně, mrkev a červenou cibulku. U některých dýní můžete ponechat dobře omytou slupku – například u Hokkaido dýně.

Protlačíme dva stroužky česneku, přisypeme polévkovou lžíci rozmarýnu a kari. Zakapeme olivovým olejem (3-4 polévkové lžíce) a přidáme půlku másla.Vše důkladně promícháme rukama a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů na 20 minut (případně déle, dokud suroviny nezměknou). Během pečení směs promícháme, aby se nám suroviny nepřipekly k míse.

Připravíme si asi čtvrt litru zeleninového vývaru. Vývar by měl být asi ve stejné teplotě jako naše dýně. Směs včetně veškerého olivového oleje ze zapékací mísy přendáme do zeleninového vývaru a necháme 10 minut dusit. Poté pomalu uvedeme k varu a přidáme 200 ml smetany ke šlehání /kokosového mléka pokojové teploty (aby se nám v horké polévce nesrazila), sůl a pepř.

Vše rozšleháme tyčovým mixerem a podáváme ozdobené polévkovou lžící smetany nebo opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť!


Co by Vás mohlo zajímat:
Kokosové mléko vs. kokosová voda

Diplomovaná wellness specialistka (DiS.) v oboru Wellness-Balneo. Zakladatelka webu Zdraví posláním a autorkavíce než 200 článků. Masérka v síti Infinit Holešovice – hotel Absolutum Boutique. Instruktorka Zdravotní tělesné výchovy. Vlastník CAE (Certificate of Advanced English). Ambasadorka destigmatizace medical-wellness léčby duševních onemocnění.

Oblasti odborného zájmu:
Wellness, prevence, regenerace, rehabilitace, psychologie zdraví, zvládání těžké stresové zátěže, deprese, BAP a bolestí zad.

Odborná publikace:
Absolventská práce s názvem Distres a možnosti zvládání se zaměřením na 13 medical-wellness strategií v rámci zvládání patologické stresové zátěže a deprese.

Služby:
Masáže,  ZTV (s prvky jógy a automasáží), přednášky o wellness-medical přístupech v rámci zvládání těžké stresové zátěže a deprese a další.

Vedle těchto stránek spravuje Youtube kanál Zdraví posláním, facebookové stránky: Zdraví posláním, Wellness jóga, Wellness masáže (pokud jste u mne byli na masáži, tak zde můžete zanechat Vaši recenzi) a Instagram Sylvia’s wellness.
Pokud máte zájem o spolupráci využijte kontaktní formulář nebo zdraviposlanim@seznam.cz

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář