Skvělý recept na dýňovou polévku

Ráda bych se s Vámi podělila o recept, který používám již roky. Nakrájenou dýní si na podzim plním i polovinu mrazáku. Tato polévka je zcela určitě mojí nejoblíbenější polévkou ze všech!

 

Ingredience:
– 1 vydlabaná, na kostičky nakrájená dýně – druhy dýně je čistě na Vás, s každou dýní bude polévka chutnat trochu jinak
Odrůda Hokkaido je vyšlechtěná především k jídlu, ale můžete vařit i s klasickou dýni velkoplodou, která je známá spíše jako lucerna na Halloween a dalšími dýněmi. Záleží na tom jak dobrodružně se zrovna cítíte. Já Hokkaido beru jako jistotu, ale také jsem si oblíbila muškátovou a špagetovou dýni.
– 1 na kostičky nakrájená červená cibule
– kari nebo směs garam masala
– olivový olej, kostka zeleninového vývaru
– 1 kostka másla / olivový / kokosový olej
– 300 ml smetany ke šlehání
– předem připravený zeleninový vývar nebo voda
– před mixováním můžete přidat i menší misku uvařených brambor 

 

Postup:

Někdy nakrájenou dužinu z dýně, červenou cibuli, koření a nakrájený zázvor vložím do trouby na cca 15-20min – někdy je místo toho restuji na pánvi. Výsledek bude u obou postupů stejný. Dýně změkne natolik, že ji bez větších problémů rozkrojím vidličkou.. Pokud jsem vše pekla tak vše přendám i se šťávou ze zapékací do hrnce. Do hrnce přiliji 500-700ml vody nebo zeleninového vývaru a vše přivedu k varu, poté nechám polévku na středním plameni asi 10 min probublávat. Během poslední fáze přidám 200 ml smetany ke šlehání / kokosového mléka pokojové teploty, sůl a pepř.

Vše rozšlehám mixérem a podávám ozdobené opraženými dýňovými semínky nebo neloupanými konopnými semínky.

 

Dobrou chuť!


Co by Vás mohlo zajímat:
Kokosové mléko vs. kokosová voda

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..