Dýňová polévka

Ráda bych se s Vámi podělila o recept, nad kterým jsem strávila spoustu času. Stále ho během podzimu používám a případně

vylepšuji. Pokud jste nikdy nepřišli na chuť dýňi, tento recept by Vám mohl pomoci!

Ingredience:
1 vydlabaná, na kostičky nakrájená dýně – druhy dýně je čistě na Vás, s každou dýní bude polévka chutnat jinak
(Hokkaido je vyšlechtěná především k jídlu, ale můžete vařit i s klasickou dýni velkoplodou, která je známá spíše jako lucerna na Halloween)
1 očištěná a na kostičky nakrájená malá mrkev
1 na kostičky nakrájená červená cibule
2 rozdrcené stroužky česneku
kari a rozmarýn na dochucení (lze koupit v supermarketu v prášku)
olivový olej, kostka zeleninového vývaru
1 kostka másla (např. Créme Bonjour)
300 ml smetany ke šlehání
Předem připravený zeleninový vývar

Postup:
Pokud chcete vyzkoušet thajskou kuchyni, použijte kokosové mléko místo smetany ke šlehání! 🙂

Do zapékací misky vložíme na kostičky nakrájenou dužinu z dýně, mrkev a červenou cibulku. U některých dýní můžete ponechat dobře omytou slupku – například u Hokkaido dýně.

Protlačíme dva stroužky česneku, přisypeme polévkovou lžíci rozmarýnu a kari. Zakapeme olivovým olejem (3-4 polévkové lžíce) a přidáme půlku másla.Vše důkladně promícháme rukama a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů na 20 minut (případně déle, dokud suroviny nezměknou). Během pečení směs promícháme, aby se nám suroviny nepřipekly k míse.

Připravíme si asi čtvrt litru zeleninového vývaru. Vývar by měl být asi ve stejné teplotě jako naše dýně. Směs včetně veškerého olivového oleje ze zapékací mísy přendáme do zeleninového vývaru a necháme 10 minut dusit. Poté pomalu uvedeme k varu a přidáme 200 ml smetany ke šlehání /kokosového mléka pokojové teploty (aby se nám v horké polévce nesrazila), sůl a pepř.

Vše rozšleháme tyčovým mixerem a podáváme ozdobené polévkovou lžící smetany nebo opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť!


Co by Vás mohlo zajímat:
Kokosové mléko vs. kokosová voda

Zakladatelka a autorka více jak stovky článků na webu Zdraví posláním (Gastroradar). Masérka v síti Infinit Vysočany – hotel Step. Od ledna 2019 Infinit Holešovice – hotel Absolutum Boutique. Studentka VOŠ oboru wellness a balneo. Ambasadorka destigmatizace duševních onemocnění. Zkušenosti s vedením dětské a rodinné jógy, dramatické výchovy a boulderového lezení pro děti..

O autorovi Výpis článků Podpořte autora

Napsat komentář